KB_logo_origineel_blauw_web

Het Leven, een gebruiksaanwijzing


Een VPRO / Solaparola productie 
Mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds

In iedere aflevering van ‘Het Leven, een gebruiksaanwijzing’ staat één vraag centraal die simpel en praktisch geformuleerd is, maar die op de een of andere manier wringt. Vragen als ‘Hoe te vergeten?’, ‘Hoe niets te doen?’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken?’. In elke aflevering horen we verhalen van verschillende mensen die ieder op hun eigen manier met de hoofdvraag te maken hebben. Dat levert een mix op van persoonlijke verhalen over problemen die velen van ons onherroepelijk tegenkomen en waar we -in weerwil van alle zelfhulplectuur- nauwelijks mee om weten te gaan. ‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’ is dus geen verzameling van eenvoudige oplossingen of pasklare antwoorden, maar een collectie verhalen die de complexiteit tonen van pijnlijke of bizarre situaties, waar we op de een of andere manier mee om moeten zien te gaan.


Host

‘Het Leven, een gebruiksaanwijzing’ wordt gepresenteerd door een bijzondere host, de 85-jarige Margot de Boer. Iedere aflevering begint met een kort persoonlijk en eerlijk verhaal van Margot zelf, die met haar zware doorrookte stem en gulle lach de verpersoonlijking van het leven zelf is. Katinka interviewde Margot voor alle afleveringen en maakte deze korte introducties.

DSC_0540 (2)

Uitzending

‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’ was te horen in het documentaireprogramma Radio Doc. De reeks is nog altijd als podcast te beluisteren via iTunes en Stitcher.

  VPRO  Podcast  Stitcher