Skip to content

Straatofoon Een Solaparola productie van Katinka Baehr en Maartje Duin. Mede mogelijk gemaakt door AFK, SNS Reaalfonds, Stadsdeel Oost en heel veel particuliere donateurs.

Een verlegen meisjesstem blijkt van een bokskampioene, die vertelt over haar eerste knock out… Een doorleefde mannenstem vertelt dat hij zijn laatste geld uitgeeft aan voer voor vogels waaraan iets mankeert, net als bij hemzelf… Een beschaafde vrouwenstem vertelt dat zij ooit een lift kreeg van een bouwvakker in wie zij de Messias herkende… Dit soort verhalen waren in 2010 te horen in de Javastraat en op het Javaplein in Amsterdam Oost, uit zogenaamde Straatofoons.

Programmamaker Maartje Duin en Katinka Baehr lieten de straatofoons speciaal ontwerpen, en maakten dertig korte audioportretten van mensen in Amsterdam Oost. Wie zijn oor bij een Straatofoon hield, werd een paar minuten een andere wereld ingezogen. De straat was het decor van de verhalen die je hoorde. Maartje en Katinka wonnen met de Straatofoon de Theodor Award van het radioprogramma OBA Live met Theodor Holman. De Theodor Award is een jaarlijkse terugkerende bekroning voor een uitzonderlijke kunstenaar, een bijzondere wetenschapper of een morele raddraaier.

Uit het Juryrapport: “De Straat-o-foon is een doorgeefluik van het onderbewustzijn van de stad. De makers en bedenkers van de Straat-o-foon hebben niet alleen grote kunst in de publieke ruimte gerealiseerd, ze hebben vooral ook briljante radio gemaakt.”

Van links naar rechts: Maartje Duin, Eric Corton, Katinka Baehr.

De opening op het Javaplein in Amsterdam Oost, mei 2011

Van links naar rechts: Maartje Duin, Eric Corton, Katinka Baehr.